Vi är mycket glada att kunna presentera Daniel Melki från Superettanlaget IK Frej som ny tränare för herrarna.

- Det blir en kul utmaning, säger Daniel förväntansfullt.

Daniel kommer närmast från IK Frej som spelar i Superettan. Där arbetade han som akademiansvarig för hela klubben. Han var även varit tränare i AIK:s akademi med 95 och 96:or under 2010-2011.

Som spelare slutade han sin karriär på division 1 nivå i Gröndal 2008. Innan det hade han avverkat både Frej och Vallentuna i division 2. Sedan varvade han ner i Sundbyberg i division 4.

- Jag gick tidigt upp i seniorverksamhet i min moderklubb Bromsten som 15-16-åring, berättar Daniel.

Men han har även hunnit med att känna på seniorverksamhet som spelande tränare på division 2 nivå.

- Jag hade en sejour i Rotebro i division 2, 2012-2013 och tanken var att fortsätta men laget gick tyvärr i konkurs. De hade små resurser och i princip ingen ungdomsverksamhet.

Vilken typ av ledare är du?

- Jag är tydlig. Jag har jobbat som lärare i ett 10-tal år och har även tränarutbildning (Advanced) och brukar inte ha problem att få med mig en grupp även om varje grupp är unik. Men tydligheten är viktig och där har alla mina år i skolan gynnat mig.

Är du auktoritär?

- Nej, det skulle jag inte säga. Spelare på den här nivån kan redan mycket fotboll. Det gäller att man tar till sig varandras styrkor. För mig är man aldrig fullärd. Kan du ta till dig spelarnas styrkor så blir gruppen bara starkare och starkare. Om en spelare tror på sin grej och argumenterar för den, och gör det bra, så kan jag tänka mig att köpa det. Där har jag ingen prestige utan gör det som är bäst för gruppen.

Vad kan du tillföra laget nu?

- Först och främst energi, nytändning och aggressivitet. Jag tror man behöver små riktlinjer men inte dribbla för mycket med ett lag som redan haft flera olika ledare. Det är inga lätta förutsättningar att kliva in mitt i säsongen. Det kan vara lite farligt att börja jobba med det taktiska direkt. Det gäller mer att sätta grunderna för att vinna gruppens förtroende.

Vilken fotbollsfilosofi har du?

- På seniornivå, antingen anpassar man sig till motståndaren eller har ett eget spel. Från försvar till anfall och från anfall till försvar, det är de omställningarna som är avgörande i fotboll. Visst, många bygger utifrån eget possesion-spel men för mig är omställningarna A och O. Lyckas man ta rätt beslut i försvars- och anfallsomställningar, så tror jag man har vunnit väldigt mycket. Omställningar är det svåraste att jobba med men det är det som är avgörande i den här serien.

Avslutningsvis, hur går tankarna inför resten av säsongen?

- Det blir en tuff start på en gång att möta två bollskickliga topplag och komma in mitt i en säsong och inte kunna alla namn på spelarna. Det är inga lätta förutsättningar. Tanken är att kunna få med sig gruppen med mycket energi i början. Nu har vi inte det bästa skadeläget heller men grabbarna såg taggade ut på träningen. Jag tror att dem som är här kommer gå in och göra jobbet. Viktigt att vi har fötterna på jorden för det är ingen lätt serie det här. Vi tar en match i taget och kommer kriga för varje poäng.

ravelli-sport.png

Tabell - U19