Banner

Vår nya assisterande tränare Bojan Mijatovic är en gammal back och det har gett honom förmågan att se och läsa spelet på ett bra sätt. Det har han nu nytta av när han tagit steget in på en tränarkarriär.

- Jag har många tankar och idéer hur vi ska spela, säger Bojan.

När bestämde du dig för att satsa på en tränarkarriär?
- Det började med att vi var flera gamla bajenpolare som trappade ner i Hanviken och vi gick raka vägen upp i trean. När vi sedan skulle spela i trean så ringde gamla Hammarbytränaren Thom Åhlund mig, som numera är sportchef i Haninge, och sa att nu är det färdiglekt, nu ska du tänka om! Han bad mig ta U17-laget och där har jag varit de två senaste åren, säger Bojan.

Bojan har mest spelat back under sin fotbollskarriär och är fostrad i Hammarby. Där var han med upp till div 2 nivå. Andra klubbar han huserat i är Tyresö, Segeltorp, IFK Stockholm och som sagt Hanviken.

- Ja, men jag har varit i klubbarna längre perioder. Som högst spelade jag för Tyresö i gamla div 2 som motsvarar div 1 idag. Jag var med och vann trean med Tyresö och gick upp i tvåan med IFK Stockholm. Jag var som sagt även med och spelade upp Hanviken i trean när jag höll på och trappade ner fotbollen.

Bojan driver en fotbollsskola som heter Fotbollsprofilen på Söderbymalmsskolan i Haninge kommun. Det är en fotbollsskola som är certifierad av Svenska Fotbollsförbundet, där eleverna på högstadienivå har träning på schemat två gånger i veckan.

- Det är en kompletterande träning till deras normala föreningsträning. Den riktar sig till spelare som brinner för att utvecklas till en ny nivå. Många av spelarna har jag även haft i Haninge, säger Bojan stolt.

Bojan driver även privat träning för fotbollsspelare på elitnivå, framför allt under deras säsongsuppehåll. Speciellt anfallsspelare som behöver specialträning när det gäller avslutsövningar. Det är mycket fokus på deras tillslag, frisparkar, hur man skjuter s.k. knuckleballs med vobblande bollbana. Han har haft flera meriterade fotbollsspelare hos sig.

- Jag har haft några som sticker ut lite extra, som till exempel Andreas Eliasson som gick från Norrköping till Bristol City i England, Marko Nikolic som kom från AIK till, Brommapojkarna men även gjort en sväng i Belgien, och Dusan Jajic i Hammarby, säger Bojan.

Vad har du för tränarutbildning?
- Jag har gått klart UEFA B så nästa steg blir UEFA A. Men det gäller ju att komma in också. Om det blir i år, nästa år eller senare spelar ingen roll. Jag har inte bråttom.

Hur ser du på säsongen som kommer?
- Det ska bli väldigt spännande att se hur vi får ihop organisationen och spelartruppen. Vi får se hur mycket nytt som kommer in och hur mycket gammalt som stannar kvar. Jag är positivt inställd till säsongen och har många tankar och idéer hur vi ska spela. Det ska bli riktigt kul att jobba här i Södertälje för det är en klubb med stor potential på lång sikt. Men det gäller att inte ha bråttom och det är bra att klubben ser sina begränsningar. Klubben ser nu vad man behöver jobba vidare med på både A-lags- och ungdomsnivå, avslutar Bojan med tillförsikt.